octaviewolters.nl

Lieve, lieve mensen,

vanaf dit moment ga ik verder schrijven op een andere site, www.octaviewolters.nl.

Ik wil jullie bedanken voor al de jaren dat jullie hier meelazen, meekeken, meeschilderden, tekenden, leefden.
Al eerder legde ik uit waarom ik de dingen anders wil. Mijn manuscript is bijna voltooid, ergens volgend jaar ligt mijn debuutroman in de winkels. Mijn leven concentreert zich momenteel om tekst, om woorden, om de inhoud van dit nog bijna niet te omvatten werk.

Ik wil jullie uit de grond van mijn hart bedanken voor alle interactie, de reacties, jullie aanwezigheid. Jullie hebben mij de horizon gegeven waarnaar ik me kon richten in mijn zinnen hier.

Ik hoop dat jullie meelezen op mijn nieuwe site, op twitter (www.twitter.com/octaview) of op Facebook (www.facebook.com/octaviewolters) en wie weet tot ziens.
Over een aantal dagen zal ik een directe link maken van deze site naar www.octaviewolters.nl.

Octavie

Nazomer in de tuin / Indian summer in our garden

De schapen worden langzaam wolliger, de moestuin raakt vergeeld. We rapen de valappels uit de wei en plukken twee kisten vol met goeie, blozende sterappels, die staan op het terras om uit te rijpen. In de warme zon tussen twee buien door wentelen de kippen zich in het zand. Het gras dat we vorige week nog zaaiden komt dun op, de laatste bramen aan de struik.
Ik hou ervan als de zon wat gezakt is, het schelle licht van de hoogzomer dooft langzaam tot een zachte gloed in de nazomer.

I love Indian summer, our sheep get woolier, the veggie garden is turning yellow. We pick apples and the chicken lay down in the warm sand. The light is soft and glowy, beautiful.
venkel octavie
schaap octavie
kipoctavie
valappels octavie
marie octavie

Het is het verhaal dat je tot schrijver maakt

Ik was even uit de lucht. Er is namelijk een nieuwe site in de maak. www.octaviewolters.nl heet hij, heel volwassen en heel keurig.
Dat komt zo. Deze site, u kunt dat niet zien vanuit uw kant van het computerscherm maar het is echt vreselijk, hangt in de techniek met plakbandjes aan elkaar, een krakkemikkig geheel. In de loop van de jaren heb ik er van alles aan verbouwd en verklungeld, en nou ja, laten we zeggen: sites bouwen is niet mijn corebusiness.
Maar er is ook nog een andere reden, en dat is mijn boek.
Mijn boek wordt heel anders dan wat u van me gewend bent. Waar het hier altijd tamelijk gezellig is, is het in mijn mijn boek voornamelijk nogal ongezellig. (Ook mooi en diepzinnig, maar ook rauw en indringend.) En mijn hoofd kan die twee uitersten niet zo goed aan elkaar rijmen.
In de loop van de afgelopen maanden ben ik erachter gekomen dat het schrijven van een boek in niets te vergelijken is met al het andere schrijfwerk van de hele wereld. Tien jaar lang schreef ik hier en elders mijn stukjes met de gedachte dat ik ooit een roman zou gaan maken. Maar nu ik een roman schrijf, besef ik dat het wíllen schrijven van een boek je geen schrijver maakt. Je bent pas een schrijver als er een verhaal in je zit dat je moet vertellen.
Het is het verhaal dat je tot schrijver maakt.
En op dit moment overheerst het verhaal me, en het slokt me op.
En ik wil er wel over schrijven, maar niet hier, waar de lichte kant van het leven regeert, en de mooiheid.
Zodra mijn nieuwe site in de lucht gaat, laat ik het u weten.
En laat ik het hier toch nog maar even bestaan.
Voor het geval ik weer even behoefte heb aan gezelligheid.

My blog was off air, I’m having a new site built. It has to do with my novel. This blog is always about the sunny side of life, whereas my novel is rather dark and disturbing. It was hard for me to live and write in two different worlds, so I decided to quit. I discovered that it’s not the writing that makes you an author, but the story you want to tell. And my story overwhelms me, at this point. I want to write about it, but just not here, where it’s too light. As soon as my new site airs I will let you know, for now I keep this one online, in case I feel like writing at the sunny side again.

Vogezen-Alsace (2)

Na het regendebakel in Sélestat besloten wij nog één maal om een activiteit te ondernemen.
‘Kom, laten we een wandeltocht door de wijnvelden doen,’ opperde Man.
Hij keek snel omhoog om te zien of er bij deze mededeling niet spontaan een onweersbui uit de lucht kwam vallen, maar nee, het bleef wonderbaarlijk droog.
Opgetogen liepen we naar de rand van het dorpje voor een leuke route.
Met het oog op de eerste wijnranken zagen we een bord opdoemen. Déviation.
Kapotte weg. We konden niet door. En, nee, ook niet via dat zijstraatje.
We legden ons er maar bij neer en keerden om. Braaf gingen we weer op ons vaste plekje bij het campingzwembadje liggen luieren.
Soms moet je gewoon accepteren wat de kosmos je in de schoot werpt.
Elzas Vogezen 2 Octavie
Ach, zonder gekheid, het was een zalige vakantie.
De nachten fris en oerduister op onze berg, precies zoals ik ze graag heb.
Elzas Vogezen 14 Octavie
De dagen in een kalme rust. Met nu en dan een wandelingetje, een duik, marshmallows roosteren boven het vuurtje.
Elzas Vogezen 13 Octavie
Elzas Vogezen 6 Octavie
De meisjes hadden iedere avond pikzwarte campingvoeten en snurkten eindeloze nachten weg in hun kermisbedjes.
Elzas Vogezen 8 Octavie
We stuurden antieke ansichtkaarten naar de opa’s en de oma’s, maakten kletspraatjes met de campingbaas en zijn vrouw, aten stokbrood en croissantjes.
Elzas Vogezen 10 Octavie
En toen was het weer tijd om op huis aan te gaan.
We koppelden de oude kermiswagen weer achter de auto en stuurden de berg af, richting Limburg.
Daar is het ook heel fijn.
Elzas Vogezen 1 Octavie
We had a lovely holiday in France. All the days went by in peaceful laziness, the children loved swimming in the pool on our little camp site, they played with French children, got extremely dirty and slept deep and long in their little caravan beds. And now we’re home again, where it’s lovely too.
Elzas Vogezen 15 Octavie

Vogezen-Alsace (1)

We hingen onze stokoude kermiswagen achter de auto en reden naar het zuiden. Naarmate de dorpjes schaarser werden en de bossen duisterder, reden we een smal kronkelweggetje de berg op. Halverwege de berg vonden we een open plek in het bos, een klein kampeerterrein, aan de ene kant begrensd door een rotsmuur, aan de andere kant door een ruisend beekje.
Klinkt belachelijk idyllisch.
Was het ook.
Elzas Vogezen 12 Octavie
De hele Elzas is eigenlijk tamelijk idyllisch. In de dorpen staan felgekleurde poppenhuizen, op de glooiende heuvels vind je wijnstruiken of graanvelden en door de bergen lopen smalle weggetjes naar de top, dwars door de eindeloze naaldbossen, met indrukwekkende rotsen en watervalletjes.
Elzas Vogezen 3 Octavie
Op iedere berg staat wel een kasteel, er zijn spannende steden in de buurt, ja, er is een hoop te doen voor den toerist in de regio.
Maar ja, maar ja.
Elzas Vogezen 4 Octavie
‘We zouden vandaag naar een stadje kunnen gaan,’ opperde mijn mens, terwijl hij een kaart van de omgeving bestudeerde.
De lucht strakblauw boven de hoge dennenbossen, mijn bikini plakkerig, ik deed met moeite een oog open te zien of hij wel helemaal lekker was.
Samen keken we naar onze dochters die in het kleine campingzwembadje lagen te spetteren met wat Franse enfants.
‘Mwah, morgen misschien,’ besloten we.
Elzas Vogezen 5 Octavie
De dag dat we vonden dat we nu toch echt eens op pad moesten regende het prompt.
Ik denk dat het gewoon niet de bedoeling was dat we ons te veel inspanden.
In de stromende regen zompten we door Sélestat, waar we een café indoken om bij te komen. Het café bleek een geweldig atelier te zijn waar je ook wat kon drinken, in een kamer naast de expositieruimte stonden stoeltjes uit alle windstreken en decennia, er werden huisgemaakte sirops geschonken en overal hingen schilderijen en rariteiten. Ik raakte in vervoering en aan de praat met de eigenaren, wat een geweldige plek. H I E R.
Elzas Vogezen 11 Octavie
Elzas Vogezen 9 Octavie
Meer in deel 2.
Elzas Vogezen 7 Octavie
We went on a camping trip to France, to Les Vosges, Alsace. It’s a wonderful region, with colorful houses, mountains, a lot of dark forests and impressive rocks and of course grapes. We found a lovely little camp site in the middle of the woods, on a mountain. We didn’t do a lot, we enjoyed being lazy.
To be continued in part 2.

Een zielig bramenstruikje / Blackberry

Onze tuin is opgedeeld in twee delen: het eerste stuk is onze leeftuin, er is gras om te spelen, een schommel, een hangmat, we eten er.
Als je door het witte poortje gaat kom je eerst bij de moestuin en dan bij de wei.
Toen we hier pas woonden, had het plaatselijke tuincentrum een vreselijke uitverkoop. In een donker hoekje vond ik een zielig, doornloos bramenstruikje. Een spriet was het, meer niet, geblutst en gedeukt aan alle kanten. Ach, ik had het ermee te doen, hij was al drie keer afgeprijsd en niemand wilde hem hebben. Voor een habbekrats ging hij mee, en ik pootte hem naast het witte poortje, wie weet wat het zou doen.
En sindsdien heeft het zielige bramenstruikje ieder jaar opnieuw de dikste, diep donkerpaarse bramen gegeven, zoveel dat we ze nooit op kunnen. De struik is uitgegroeid tot een enorme bramenboom die ik trouw ieder najaar netjes snoei, de stengels die vruchten hebben gegeven haal ik weg en de nieuwe scheuten leid ik zorgvuldig in een boog over het poortje. In de lente bloeit de boog met de mooiste pastelroze bloemen, en rond juli breekt de tijd aan van de grote oogst.
De meisjes zijn er gek op, ze trekken ‘s ochtends op blote voetjes naar buiten met een grote pan of vergiet en gaan plukken.
En dan is het natuurlijk tijd voor bramentaart.
Zo hoort dat, in de zomer.
Bramen plukken foto 4 octavie

Bramen plukken foto 2 octavie

Bramen plukken foto 1 octavie

Bramen plukken foto 3 octavie

Long time ago I bought a little blackberry bush in a terrible sale at a garden centre. It was small and broken, and I felt sorry for it. I took it home and planted it, maybe I was lucky and it would grow a little. After a year the blackberry began to blossom. Every year it got stronger and bigger, it gave the most beautiful blackberries, more every summer. The children love it. They go outside every morning, on bare feet, to pick the berries. And of course then we bake a blackberry pie. That’s summer.

Rijkdom

‘Och, we doen haar op het vrijeschoolse peuterklasje en daarna zien we wel,’ zeiden Man en ik tegen elkaar, meer dan zeven jaar geleden.
Onze oudste dochter was drie en we vonden het peutergroepje zo fijn en de pedagogiek zo mooi doordacht. Het kleine klasje vol prachtig houten speelgoed, een juf die broodjes met de kinderen bakte en appelmoes maakte. En ach, tegen de tijd dat ze zou gaan kleuteren konden we altijd nog beslissen of het wel paste.
De jaren verstreken, de antroposofie bleek dat wat we altijd al gezocht hadden. De school als een warm nest, geborgenheid, de klas benaderd als groep, niet als een verzameling individuen. Ieder kind even getalenteerd, misschien anders, maar nooit beter of slechter. Ruimte om zichzelf te zijn.
Na de kleutertijd volgde de eerste klas en tegelijkertijd startte onze kleinste dochter opnieuw in de peutergroep.
Ruimte voor creativiteit, toneel, schilderen, vormtekenen, handwerken. Les van een imker, werken in de moestuin, de oude Grieken, spannende verhalen. Maar ook breuken leren, en werkwoordspelling, topografie.
En zo gaat de grootste dochter komend jaar alweer naar klas vijf en wordt de jongste oudste kleuter en mag ze eindelijk de meesterproef gaan maken: het felbegeerde poppenkind.
Ze hebben het zo goed, en ik ben zo dankbaar.
En als de kleuter dan thuis komt, zoals vandaag, met haar tekenmap, vol tekeningen en schilderingen van het afgelopen jaar, keurig op chronologische volgorde, dan voelt dat als het openmaken van een schat. Dan bekijken we haar werk, van september tot juli, en dan ontdek ik samen met haar de ontwikkeling die ze doormaakte.
Dat is rijkdom.
Vrije school foto 3 octavie

Vrije school foto 2 octavie

Vrije school foto 1 octavie
The last week of school. The youngest daughter brought home all of her drawings she made over the past year. I sat down with her and we both watched her work, finding the development she has gone through since september till now. Our children thrive at the little Waldorf school they attend. And I’m thankful for that.